Een echtscheiding vormt een aanslag op je gevoel van veiligheid. In deze chaotische en emotionele tijd is het fijn om te weten dat je geldzaken in goede handen zijn. Met Bankeniers regel je alles veilig en vertrouwd op basis van het advies van een ervaren en onafhankelijk adviseur. Zo weet je van te voren hoe je financiële situatie eruit gaat zien, wat er gebeurt met de kosten van de kinderen, jullie vermogen en de woning.
Wat kan ik aan partner- en kinderalimentatie verwachten? Vaak zijn er meerdere antwoorden mogelijk op deze vraag, elk met bijbehorende consequenties.
Waar heb ik recht op? Bij een echtscheiding is de verdeling van het gezamenlijk vermogen een belangrijke zaak. Bankeniers bekijkt samen met jou welke stappen je kunt zetten.
Wat kan ik bijdragen aan de studie van de kinderen? Een scheiding heeft veel gevolgen voor de kinderen, ook financieel. Nu en in de toekomst.
Kan ik in ons huis blijven wonen? In welke prijsklasse kan ik een nieuw huis kopen? De gezamenlijke woning is misschien wel het grootste bezit dat jullie gaan verdelen.
Hoe is mijn pensioen geregeld? Als je gaat scheiden heb je recht op de helft van het pensioen dat je partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd.
Wat zijn de fiscale consequenties van mijn scheiding? En hoe gaat dat straks met de belastingaangifte? Heb ik recht op toeslagen?
Al sinds 1989 ben ik goed thuis in de financiële wereld, door mijn ruime nationale en internationale werkervaring in het bank-, hypotheek- en verzekeringswezen. Naast mijn inzicht in financiële en fiscale zaken bezit ik het vermogen om ingewikkelde kwesties helder te verwoorden. Ik onderzoek alle alternatieve mogelijkheden en consequenties, zodat jij er niet alleen voor staat en afgewogen keuzes kunt maken.
Bankeniers zorgt ervoor dat je bij een scheiding weloverwogen beslissingen kunt nemen, met zicht op een nieuwe, degelijke financiële basis. Na een scheiding zijn partners verplicht om elkaar financieel te onderhouden en samen financieel voor de kinderen te zorgen. Kinderalimentatie is het bedrag dat betaald moet worden voor het levensonderhoud van de kinderen wanneer ouders niet meer bij elkaar wonen. De bijdrage die een ex-partner betaalt voor levensonderhoud heet partneralimentatie. Er bestaan veel vragen over dit onderwerp. Hoeveel moet ik betalen of ontvang ik? Zijn kinder- en partneralimentatie verplicht? Hoe lang moet ik mijn ex-partner blijven onderhouden of ontvang ik partneralimentatie? Het berekenen van de alimentatie is een complex vraagstuk. Bankeniers kijkt als onpartijdige derde goed naar jullie financiële situatie en zorgt voor een eerlijke verdeling.
Hoe jullie vermogen wordt verdeeld, is afhankelijk van de omstandigheden en de afspraken die jullie hebben gemaakt. Onder ‘vermogen’ vallen financiële zaken als bankrekeningen, lijfrenten en verzekeringen. De waarde van deze producten moet worden verdeeld bij de scheiding. Bij een bankrekening is dit niet zo moeilijk, je deelt vermogen dat hierop staat door twee. Bij lijfrenten en verzekeringen is het lastiger. Daarvan wordt de waarde bepaald aan de hand van de afkoopwaarde. Ook als jullie samen een koopwoning hebben, moet de waarde hiervan worden verdeeld na de scheiding. Wat er in jullie situatie moet worden verdeeld of verrekend en de manier waarop dit wordt gedaan, is dus afhankelijk van vele factoren. Bankeniers helpt je graag om het overzicht te krijgen!
Als je gaat scheiden is het goed om stil te staan bij wat je nu als ouders kunt regelen voor de studiekosten van jullie kind(eren) vanaf hun 18e jaar. Studeren is duur, dus misschien is het goed om een studieverzekering af te sluiten of maandelijks een bedrag te sparen voor het moment dat zij gaan studeren en uit huis gaan. Bankeniers kijkt graag samen met jou vooruit, zodat de studie van de kinderen straks geen financieel blok aan je been wordt.
Hoe verdeel je een huis bij een scheiding? Kan één van de partners in de woning blijven wonen? Moet je je partner in dat geval uitkopen? En wanneer is het beter om de echtelijke woning te verkopen? Een huis verdelen bij een scheiding begint met een waardebepaling. Dit mag je onderling bepalen, maar je kunt het ook laten beoordelen door een taxateur of makelaar. Ook als jullie het huis niet willen verkopen is het verstandig om de waarde van de woning te bepalen. Dat geeft namelijk aan of er sprake is van een overwaarde of onderwaarde, ook wel restschuld genoemd. En niet te vergeten de hypotheek die eventueel nog op de woning rust. Deze informatie helpt jullie bij de beslissing hoe jullie het huis verdelen en bepaalt of het haalbaar is om één partner eventueel in de woning te laten wonen. Bankeniers kijkt hierin graag met je mee en adviseert je bij het maken van deze keuze
Het recht op het pensioen van je partner geldt over en weer, ook al heeft de één een klein en de ander een flink pensioen. We noemen dit verevening. Dit geldt overigens alleen voor pensioenen,, niet voor lijfrentepolissen en andere potjes voor na je pensionering. Verevening is een wettelijk recht, maar moet wel binnen twee jaar na de officiële scheiding zijn geregeld. Bankeniers helpt je hier graag bij! Als je op huwelijkse voorwaarden was getrouwd, kan het zijn dat het pensioen is uitgesloten van de verdeling. We zoeken het graag voor je uit.
Een scheiding heeft gevolgen voor je belastingen en toeslagen. Besluiten die jullie nu nemen, zijn dus van invloed op je belastingaangifte. Denk aan de nieuwe hypotheek, de kosten van de scheiding of afspraken over alimentatie. Je kunt ervoor kiezen om in het jaar van scheiding nog samen belastingaangifte te doen, zodat je profiteert van een optimale verdeling van aftrekposten. Bankeniers weet waar je op moet letten als het gaat om uit elkaar gaan en belastingen. Zo is kinderalimentatie niet aftrekbaar, maar wordt ontvangen partneralimentatie gezien als inkomen uit arbeid. We kijken graag met je mee om nare verassingen achteraf te voorkomen.